Dobrą tartą można podbić serca i podniebienia domowników, gości na imprezie i przede wszystkim partnera. A przepis, który wam przedstawiam zdecydowanie się wam spodoba i zasmakuje, bo jest prosty i daje naprawdę smaczny efekt.
Dobra tarta to przede wszystkim dobre ciasto. Nie kupujcie gotowców ze sklepu, bo w kilka chwil możecie zrobić swoje, pyszne i zdecydowanie lepsze ciasto na tartę. Trochę zapału, dobre składniki i same wyczarujecie smakowite, wytrawne ciasto, które na pewno polubicie.
Krok 1
W misce łączymy ze sobą 220g mąki pszennej i 120g zimnego masła, które kroimy na małe kawałki. W ten sposób szybciej i łatwiej połączy się ono z mąką. Następnie dodajemy duże jajko i łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto, z którego robimy dużą kulą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2
Ciasto wyciągamy z lodówki i wyklejamy nim formę, w której wcześniej umieszczamy papier do pieczenia. Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Farsz:
Dużą cebulę i 2 ząbki czosnku kroimy na kawałki. Podsmażamy na małej ilości oliwy, dodajemy 200g pokrojonego boczku. Wszystko dusimy około 10 minut.
W misce mieszamy ze sobą 200ml śmietany 12%, duże jajko, łyżkę ziół prowansalskich i 200g startego sera Cheddar.
Na podpieczone ciasto wyłóż boczek z cebulą i wylej masę serową. Całość piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na końcu posyp wszystko szczypiorkiem.