Ryż z jabłkami jest potrawą, która zdecydowanie przenosi nas w czas dzieciństwa. Jego aromat i smak przypominają błogie dni, kiedy byłyśmy młode. Mamy dla was przepis na tą pyszną potrawę, w którym się zakochacie! I na pewno waszym domownikom również poleci ślinka na samą myśl o ryżu z jabłkami.
Krok 1
Do garnka wlej mleko, w którym umieść 2 torebki ryżu. Dodaj łyżkę cukru waniliowego i garść rodzynek. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
Krok 2
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Jabłka pokrój na małe plastry i dodaj na patelnię. Wsyp łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu oraz odrobinę soku z cytryny. Wszystko smaż przez 10 minut, aż jabłka zmiękną.
Krok 3
W miseczce wymieszaj kubek śmietany 18%, opakowanie małe cukru waniliowego i łyżkę cukru pudru.
Krok 4
Ugotowany ryż przełóż do naczynia żaroodpornego. Najpierw jeden woreczek równomiernie rozprowadź, następnie ułóż na nim jabłka i kolejną warstwę ryżu. Wszystko polej sosem śmietankowym.
Krok 5
Ryż piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
fot. pixabay.com