Podczas ostatniego wyjazdu do naszej rodziny moje serce skradł totalnie soczysty kurczak w chrupiącej panierce.Tutaj pokłony dla mojego Szwagra, bo to on zainspirował mnie do stworzenia własnego przepisu.Z wyglądu nie do odróżnienia od popularnych kurczaków ze znanej amerykańskiej restauracji, w smaku? Naprawdę rewelacyjny, pikantny (o ile do marynaty dodamy odpowiednich przypraw), idealny jako danie główne, albo przystawka do chrupania.
Krok 1
Filet z piersi kurczaka dokładniej umyj, usuń niepotrzebne błonki i pokrój w cienkie kawałki.
Krok 2
Do miseczki wlej 3 łyżki oliwy, odrobinę soku z cytryny, łyżeczkę papryki słodkiej, szczyptę chilli, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i w takiej marynacie trzymaj kurczaka przez około godzinę w lodówce. Jeśli nie masz tyle czasu to 10 minut również będzie ok 😉
Krok 3
Do drugiej miski wsyp płatki kukurydziane, dodaj szczyptę soli.
Krok 4
Kurczaka najpierw obsyp w mące, następnie w jajku i panierce. Mięso umieszczaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Kurczaka piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem.