Sałatka brokułowa z fetą, prażonym słonecznikiem i sosem czosnkowym to danie, które odgapiłam od mojej Teściowej. Z pozoru proste i mało wykwintne podbiła totalnie serca moich gości podczas Wielkanocy. Od jakiegoś czasu gości zawsze na każdej imprezie domowej, bo jest naprawdę bardzo smaczna. A co najlepsze przygotujecie ją dosłownie w kwadrans!
Krok 1
Brokuły dokładnie umyj, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej, aby były lekko chrupiące. Odstaw, aby wystygły.
Krok 2
W miseczce wymieszaj kubek małej śmietany 12% (może być jogurt), łyżkę musztardy, łyżkę majonezu (bez majonezu też wychodzi super!), wyciśnij 3 ząbki czosnku, dodaj szczyptę oregano, ziół prowansalskich, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
Krok 3
1/2 opakowania feta pokrój na kawałki.
Krok 4
5 łyżek słoneczniku upraż na patelni, aby ziarna były zarumienione.
Krok 5
Brokuły i fetę wymieszaj w misce. Polej wszystko sosem. Na koniec dodaj uprażone ziarna słoneczniku i delikatnie połącz wszystkie składniki.