Sałatka brokułowa z fetą, prażonym słonecznikiem i sosem czosnkowym

Sałatka brokułowa z fetą, prażonym słonecznikiem i sosem czosnkowym
Sałatka brokułowa z fetą, prażonym słonecznikiem i sosem czosnkowym to danie, które odgapiłam od mojej Teściowej. Z pozoru proste i mało wykwintne podbiła totalnie serca moich gości podczas Wielkanocy. Od jakiegoś czasu gości zawsze na każdej imprezie domowej, bo jest naprawdę bardzo smaczna. A co najlepsze przygotujecie ją dosłownie w kwadrans!

Krok 1

Brokuły dokładnie umyj, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej, aby były lekko chrupiące. Odstaw, aby wystygły.

Krok 2

W miseczce wymieszaj kubek małej śmietany 12% (może być jogurt), łyżkę musztardy, łyżkę majonezu (bez majonezu też wychodzi super!), wyciśnij 3 ząbki czosnku, dodaj szczyptę oregano, ziół prowansalskich, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Krok 3

1/2 opakowania feta pokrój na kawałki.

Krok 4

5 łyżek słoneczniku upraż na patelni, aby ziarna były zarumienione.

Krok 5

Brokuły i fetę wymieszaj w misce. Polej wszystko sosem. Na koniec dodaj uprażone ziarna słoneczniku i delikatnie połącz wszystkie składniki.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się