Hummus – bardzo modny, przez niektórych uznany za „dziwactwo” (zazwyczaj mówią tak osoby, które oczywiście nawet nie wypróbowały), ale…zaskakująco dobry! Hummus jest pastą, którą można szybko i przede wszystkim tanio zrobić w domu. Idealnie nadaje się do kanapek, do pokrojonych warzyw, lub jako dodatek do wcinania przed telewizorem z czymkolwiek tak naprawdę. Zareklamuję ten mój słowami mojego Męża – „Kochanie – petarda!”. No to jak petarda, to musicie spróbować!
Krok 1
2 szklanki zielonej soczewicy najpierw dokładnie opłucz, a później gotuj przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
Do ostudzonej soczewicy dodaj 3 łyżki pasty tahini (tahina – pasta sezamowa, do kupienia w większych sklepach). Ewentualnie możesz uprażyć na patelni 6 łyżek sezamu i zblendować, jednak polecam bardziej pastę tahini. Dodaj następnie do soczewicy i pasty tahini 4 łyżki oliwy z oliwek, wyciśnij całą cytrynę lub limonkę do pasty, dodaj łyżeczkę curry i sól do smaku. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę.
Krok 3
Przełóż hummus do miseczki, polej delikatnie oliwą z oliwek i posyp curry.
Proste? A jakie smaczne!