Przepis na ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe
Przepis ten jest nieco kontrowersyjny, bo kto dodaje do ciasta marchewkę, ananasa, przyprawy korzenne i inne rzeczy, które z pozoru na pierwszy rzut oka totalnie NIE pasują? Ja Wam jednak gwarantuję, że ciasto wyjdzie tak aromatyczne i miękkie, że się od niego uzależnicie!

Krok 1

W misce ubij 2 duże jajka z 3 łyżkami cukru (dla osób fit i niesłodzących proponuję ksylitol) oraz opakowaniem cukru waniliowego.

Krok 2

3 duże marchewki utrzyj na tarce (za mnie zrobił to mój Mąż;) ) , pokrój na małe kawałki 6 plastrów ananasa i dodaj wszystko do jajek.

Krok 3

W kolejnej misce wymieszaj ze sobą 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, łyżeczkę cynamonu, kilka goździków.

Krok 4

Wszystkie składniki wymieszaj bardzo delikatnie ze sobą łyżką, nie używaj miksera!  Przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni.

KREM:

Wymieszaj ze sobą 2 opakowania serka śmietankowego kanapkowego (np. Łaciate), dodaj 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru pudru i ewentualnie trochę syropku klonowego.

Ostudzone ciasto przełóż kremową masą.

Tagi: , , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się