Przepis ten jest nieco kontrowersyjny, bo kto dodaje do ciasta marchewkę, ananasa, przyprawy korzenne i inne rzeczy, które z pozoru na pierwszy rzut oka totalnie NIE pasują? Ja Wam jednak gwarantuję, że ciasto wyjdzie tak aromatyczne i miękkie, że się od niego uzależnicie!
Krok 1
W misce ubij 2 duże jajka z 3 łyżkami cukru (dla osób fit i niesłodzących proponuję ksylitol) oraz opakowaniem cukru waniliowego.
Krok 2
3 duże marchewki utrzyj na tarce (za mnie zrobił to mój Mąż;) ) , pokrój na małe kawałki 6 plastrów ananasa i dodaj wszystko do jajek.
Krok 3
W kolejnej misce wymieszaj ze sobą 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, łyżeczkę cynamonu, kilka goździków.
Krok 4
Wszystkie składniki wymieszaj bardzo delikatnie ze sobą łyżką, nie używaj miksera! Przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni.
KREM:
Wymieszaj ze sobą 2 opakowania serka śmietankowego kanapkowego (np. Łaciate), dodaj 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru pudru i ewentualnie trochę syropku klonowego.
Ostudzone ciasto przełóż kremową masą.