Mimo tego, że mój mąż nie przepada za rybami, to łososia zawsze zjada z uśmiechem, nie zostawiając na talerzu nawet okruszków. Może dlatego, że łosoś NIE jest dla niego rybą, tylko po prostu łososiem? Wydaje mi się, że więcej facetów myśli właśnie w ten sposób. Łosoś jest aromatyczny, mięsisty i bardzo smaczny. Zawiera sporo wartości odżywczych, które dobrze wpływają na nasz organizm. No i jest naprawdę pyszny!
Krok 1
Łososia posól z każdej strony i posyp pieprzem. Skrop kilkoma kroplami soku z cytryny. Posyp na koniec delikatnie słodką papryką.
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Łososia zawiń w folię aluminiową, dodaj do środka odrobiny masła. W takiej formie piecz go przez około 20 minut.
Krok 3
Na talerz wlej odrobinę sosu sojowego, przełóż gotowego łososia. Posyp go pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.
fot. pixabay.com