Krem paprykowo-pomidorowy, pachnący Italią

Krem paprykowo-pomidorowy, czyli zupa pachnąca Italią
Mój krem paprykowo-pomidorowy podbił serca wszystkich moich znajomych. Jest tak aromatyczny, że jego zapach i smak przenosi do boskich Włoch, bez wsiadania do samolotu.

Jak rozpoczęłam przygodę z kremami? Otóż co jakiś czas miewam problemy ze zdrowiem, które zmuszają mnie do lekkostrawnej diety, z dużą ilością wartościowych zup. Jako miłośniczka zdecydowanych smaków postanowiłam wziąć sprawę w swoje ręce i ugotować własnoręcznie zupy-kremy, które nie tylko będą zjadliwe, ale podbiją podniebienie każdego, kto ich spróbuje. A przez fakt, że jestem uparta, to oczywiście mi się udało!

Krok 1

W garnku podsmaż na oliwie pokrojoną cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku. Po paru minutach dodaj puszkę pomidorów, 3 świeże pokrojone pomidory oraz 2 pokrojone czerwone papryki. Wszystko duś pod przykryciem przez około 20 minut na słabym ogniu.

Krok 2

Do gotującej się zupy dodaj zioła: bazylię, oregano, majeranek (ilość wg. upodobania) a także sól, pieprz, łyżeczkę ostrej papryki oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.

Krok 3

Zupę zmiksuj na gładką masę. Dodaj łyżeczkę śmietany, świeżą bazylię i 2 ząbki czosnku i ponownie zblenduj. Podawaj z mozzarellą i ziołami.

 

 

Tagi: , , , , , , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się