Jałowa kuchnia, czyli jak NIE gotować i jak gotować…

Jałowa kuchnia, czyli jak NIE gotować i jak gotować...

Wyczucie dobrego smaku jest sprawą bardzo indywidualną. Jednak są zasady, których należy się trzymać jeśli chcemy, żeby nasze potrawy podbiły podniebienia domowników. Niektóre kobiety wręcz boją się jak ognia przypraw, unikają dodawania nawet odrobiny soli, przez co ich kuchnia jest jałowa, nieapetyczna i…wstrętna. A jak wiadomo, przez żołądek do serca.

Magiczne zioła

W swojej kuchni do każdej potrawy (totalnie do każdej) dodaję miliona ziół, które fantastycznie aromatyzują każde danie. W końcu żurek bez majeranku to nie żurek, zupa pomidorowa z odrobiną bazylii nabiera całkowicie innego wyrazu, a rosół z kurkumą jest wręcz magicznie pyszny i wygląda doskonale. Warto więc w swojej kuchni mieć zawsze wcześniej wymienione zioła. Oprócz nich świetnie sprawdzi się również oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, tymianek, rozmaryn. Ciekawym akcentem będzie dodanie do potraw curry lub mieszanki indyjskich przypraw, które sprawią, że nawet najprostsza potrawa nabierze całkowicie innego smaku.

Na ostro

Mój mąż jest wręcz fanatykiem ostrego jedzenia. Oczywiście jako dobra żona chcę mu dogodzić, a że sama uwielbiam ostrzejsze smaki to bez skrępowania używam chilli, ostrej papryki, słodkiej papryki do wielu potraw. Ryż, ziemniaki, kasze z dodatkiem tej czerwonej przyprawy nabierają bardzo ciekawego smaku i aromatu. Świetnym rozwiązaniem i przede wszystkim zdrowym jest używanie w kuchni czosnku, który nie tylko doda pazura daniom. Czosnek uodporni organizm i doda wigoru. Pomoże w walce z przeziębieniem. W końcu to najlepszy naturalny antybiotyk.

Jedzenie oczami

Sporo kobiet zapomina, że potrawa to nie tylko składniki. To również sposób w jaki te składniki zostaną ułożone na talerzu. Zwykłe ziemniaki będą wyglądać ciekawie jeśli dodany do nich odrobinę kolorowych, zdrowych dodatków, które ozdobią talerz. Nie zapominajmy, że jemy również oczami. Smutne puree ziemniaczane wręcz napaćkane na talerzu nie zachęca do jedzenia…Prostymi trikami możemy nadać naszym potrawom całkowicie innego wymiaru. A w końcu o to chodzi, żeby jeść ze smakiem i radością. Warto więc oprócz PRZYMUSU sterczenia w kuchni przez jakiś czas każdego dnia zachęcić siebie do tworzenia swojej własnej, autorskiej kulinarnej sztuki, która da wam niesamowitą satysfakcję. Potrzeba jedynie odrobinę chęci. Więc do dzieła!

fot. pixabay.com

 

Tagi: , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 podzieliło się