Dietetyczna tarta z owocami na cieście bezglutenowym

Dietetyczna tarta z owocami na cieście bezglutenowym

W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o negatywnym wpływie glutenu na nasze zdrowie. Sama mam sporo ograniczeń żywieniowych przez moje wstrętne choróbsko, ale nie potrafię sobie odmówić słodkości, które uważam za dobro oczywiste! Tym bardziej, że dom, w którym pachnie ciastem zawsze kojarzyć mi się będzie z domem rodzinnym, szczęściem i beztroską. A pieczenie ciast uważam, za rytuał, który kobieta powinna w sobie od czasu do czasu uaktywniać. Tarta, z którą Wami się dzielę jest nie tylko naprawdę smaczna i prezentuje się rewelacyjnie, ale zrobicie ją szybko…i jeszcze szybciej zjecie! Dietetyczna tarta z owocami na cieście bezglutenowym to smak, który na pewno zapamiętacie!

Ciasto: w misce miksujemy ze sobą 5  jajek, 2 łyżki oleju kokosowego, 8 łyżek mąki kokosowej, 3 łyżki miodu, laskę wanilii i szczyptę cynamonu. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut, w temperaturze 190 stopni.

Masa:  połowę opakowania mleka kokosowego (około 150 ml) mieszamy z 2 żółtkami, 3 łyżkami miodu. Dodajemy 4 łyżki mąki kokosowej i dokładnie łączymy składniki, aby nie powstały grudki. Następnie w drugiej misce podgrzewamy drugą połowę mleka kokosowego. Wszystkie składniki razem łączymy i mieszamy bardzo szybko, żeby wyszła gładka masa. Dodajemy rodzynki.

Masę przekładamy na ciasto, dekorujemy pokrojonymi owocami, możemy posypać odrobiną cynamonu i dodać płatki migdałów.

Tagi: , , , , , , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 podzieliło się