Ciasto dyniowe – przepis

Ciasto dyniowe to chyba najbardziej charakterystyczny, jesienny deser. Niezwykle aromatyczne, miękkie i po prostu pyszne! Na pewno podbije serca wszystkich domowników. Jak je zrobić? Oto prosty przepis na ciasto dyniowe, który pokochacie!

Przepis na ciasto dyniowe

Robiąc ciasto z dyni należy pamiętać o tym, aby wcześniej przygotować puree z dyni. Wystarczy, że dynię (najlepiej rodzaj hokkaido) pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyjmujemy dynię, studzimy i miksujemy na gładką masę. Puree dyniowe gotowe!

W misce miksujemy kostkę masła, szklankę cukru, łyżeczkę cynamonu oraz 4 jajka. Ważne, żeby masa była gładka i bez grudek. Następnie dodajemy ostudzone puree z dyni (około 300 gram), 350 gram mąki pszennej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto z dyni pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Na koniec możemy je polać roztopioną czekoladą, dodać bitą śmietanę, posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Tego typu ciasto dyniowe idealnie się sprawdzi jako dodatek do korzennej kawy lub jesiennej herbaty

 

fot. pixabay.com

Tagi: , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się