Brownie z fasoli

Czekoladowe smakołyki mają swoich fanów na całym świecie. Jednak co wiadomo nie od dziś, jest ona równie pyszna, co kaloryczna. Mamy jednak dla Was dietetyczny deser o pysznym, czekoladowym smaku. Brownie z fasoli jest świetnym zamiennikiem i smakuje naprawdę wyśmienicie!

Brownie – co to takiego?

Czekolada od dawna znana jest ze swoich niezwykłych właściwości. W końcu kto z nas jej nie lubi? Fani tego smakołyku wręcz dają się pokroić za chyba najbardziej czekoladowy deser, jakim jest brownie. To wilgotne, mocno kakaowe ciasto, przypominające odrobinę zakalec ma swoich miłośników na całym świecie. Ten typowy, amerykański deser ze względu na dużą ilość czekolady oraz tłuszczu jest niestety również mocno kaloryczny. Są jednak sposoby, żeby go odrobinę odchudzić i sprawić, żeby był zdrowszy. Świetnym zamiennikiem czekolady jest fasola. I może wydawać się to dość kontrowersyjne, ale właśnie pulpa z fasoli nada naszemu brownie idealny, aksamitny smak.

Przepis na brownie z fasoli

Składniki: 2 puszki fasoli, banan, garść orzechów, 4 łyżki oleju kokosowego, 3 jajka, 3 łyżki miodu, 3 łyżki syropu klonowego, 7 łyżek kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cukru brązowego.

W misce zmiksuj odsączoną fasolę, banana, miód, syrop klonowy oraz olej. Następnie dodaj kakao, sodę oczyszczoną i wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z odrobiną cukru brązowego. Połącz ze sobą składniki z obydwu misek i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do wyłożonej papierem brytfanki i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarniku i przestudzeniu, brownie z fasoli można polać czekoladą lub posypać np. orzechami.

fot. pexels.com

 

Tagi: , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się